Rode loper gaat uit voor buurtfilm wijk Escamp

13-06-2018
De wijk Escamp waant zich vrijdag 26 juli een beetje Hollywood. In Theater en Filmhuis Dakota is dan de première van een film over de buurt, waaraan bewoners hebben bijgedragen. Zij zijn de afgelopen tijd daartoe opgeroepen door programmeur Mark Kalsbeek. In een filmpje van maximaal drie minuten hebben zij kunnen laten zien hoe zij hun leven invullen en wat hen bezighoudt. De inzendingen zijn intussen binnen. “De hele buurt is uitgenodigd voor de première. De rode loper gaat uit en er is champagne. Iedereen zal mooi gekleed zijn,” weet Kalsbeek nu al.
De film wordt geprogrammeerd in het kader van de ‘Ook voor jou festivals’, waarvoor Kalsbeek samenwerkt met onder anderen Ties Jansen. De functie van Jansen wordt omschreven als participatiemedewerker. Het wil zeggen dat hij namens Dakota verbindingen maakt met mensen uit de wijk, zoals voor de festivals die steeds meerdere dagen duren. Bewoners van Escamp brengen samen met het theater dan  iets tot stand en geven tegelijkertijd aan wat zij zelf graag op het  podium zouden willen zien. Dat gebeurde eind vorig jaar al met een Verhalenfestival, afgelopen maart stond het festival in het teken van muziek.
Voor hun bijdrage aan de buurtfilm hadden de bewoners keuze uit een breed scala. Zo kon de gezelligheid van een vereniging in beeld worden gebracht, een interessante hobby, een bijzonder persoon uit iemands omgeving of een activiteit die mensen geregeld en graag beoefenen. Maar ook een filmpje over de bakker uit de buurt was welkom. “Alle bijdragen gaan we gebruiken in de film en daarbij kiezen we uit de inzendingen de zes mooiste of  interessantste filmpjes”, vertelt Mark Kalsbeek. “Cineast Jasper Masthoff volgt de zes winnaars met zijn camera. Die opnamen worden ook in de film verwerkt. Daarnaast komen er beelden in van herkenbare plekken uit de wijk. Het wordt één grote film over Escamp.” Na de première begint op 27 en 28 juli het Filmfestival. Een buitenbios toont in de ochtend en middag films voor kinderen en de hele familie. ’s Avonds zijn er twee films voor volwassenen te zien. Van het plein voor het gebouw wordt een strand gemaakt.
Verhalenfestival
Wijkbewoners reageren enthousiast op de uitnodigingen van Dakota. Het Verhalenfestival zorgde eind vorig jaar voor interessante en ontroerende bijdragen. Neem bijvoorbeeld de groep uit de dagopvang voor mensen met een niet-aangeboren hersenbeschadiging. Ties Jansen: “Via, via had ik gehoord dat zij graag mee wilden doen. Ik ben naar hen toegegaan en zag wat een prachtige kunst zij maken. Voor het festival hebben zij op placemats hun verhaal geschreven of getekend. Zij hadden het geweldig naar hun zin en hebben beide avonden meegegeten. Je ziet dan dat het festival echt voor verbinding zorgt.”
Opvallend was het optreden van Nesrin Vurucu.  Kalsbeek: “Zij is stewardess maar wil het liefst voorstellingen geven en verhalen vertellen. Fantastisch als je zulke buurtbewoners hebt.”
Muziekfestival
Met plezier kijken hij en Jansen ook terug op het Muziekfestival. Onderdeel daarvan was het Ouderen Songfestival. “Dat was in samenwerking met de band van het popcentrum Musicon. Die begeleidde tien ouderen uit de wijk. Zij zongen evergreens uit de jaren zestig en zeventig.  De meesten hadden vroeger al op het podium gestaan. Het was voor het publiek daarom een feest der herkenning, een soort reünie. Een aantal deelnemers treedt nu weer op met een band en sommigen, onder wie de winnaar Wim Romijn, staan binnenkort op Parkpop.”

Behalve in het theater kon men terecht in het hele gebouw van Zuid57. De voormalige school in de Zuidlarenstraat heeft diverse units, zoals cursus- en oefenruimten. “Er was op allerlei plekken een muziekroute uitgezet met liveoptredens van wijkbewoners. Elke tien minuten was er wat anders te beleven en dat varieerde van flamenco, Bollywood tot pop en soul.”
Terug naar het Filmfestival. Bezoekers kunnen weer rekenen op smakelijke maaltijden. Kalsbeek: “Op festivals draait het ook altijd om eten. Mensen uit de wijk staan er met kraampjes en koken wereldgerechten.”