Stadslink helpt drukbezette vrouw droom waar te maken

26-09-2019


Karen Bos

Een bijna vergeten droom komt plotseling in herinnering. Onmiddellijk is er ook het besef dat de tijd ontbreekt om die te verwezenlijken. Stadslink reikt sinds kort handvatten aan om wat onmogelijk lijkt, mogelijk te maken. De ideële stichting ontwikkelde hiertoe 'Droom!...en stap vooruit'. De sociale onderneming richt zich met dit nieuwe aanbod vooral op hoogopgeleide vrouwen, vertelt directeur Karen Bos.

'Droom!...en stap vooruit'
"De vrouwen zijn vaak moeder, hebben een heel drukke agenda, hebben alles voor hun kinderen over en hebben hun eigen culturele uitjes. Ze zijn de hele dag bezig om de balans te vinden tussen hun werk, de sportclubjes en muzieklessen van hun kinderen, en alle andere activiteiten. Ze hebben wel een droom maar die is in de koelkast gezet. Hoe regelen we dat het ondanks alle hectiek, toch mogelijk wordt om die te realiseren? Met 'Droom!...en stap vooruit' willen wij een bureau zijn dat inspireert en coacht. We doen dat in drie stappen. De eerste stap is een persoonlijk interview. Door dat gesprek (her)ontdekken mensen hun droom en stappen wij in de wereld van iemands droom."

Daarna zijn er drie tot vier bijeenkomsten van de zogeheten Droomclub, vertelt Karen Bos: "De deelnemers gaan dan aan de slag met hun eigen droom en die van de anderen. Ze maken daarbij gebruik van elkaars netwerk. Bij tegenslag en obstakels begeleiden wij en moedigen aan. Wij passen ons aan de drukke agenda's aan. Mensen kunnen naar ons pand komen of we spreken af in de buurt van iemands werk."

Learning Dreams
Het nieuwe aanbod is gebaseerd op de van oorsprong Amerikaanse methodieken en de jarenlange ervaring van Stadslink met Learning Dreams. Dit maatschappelijk programma van de stichting begint met het realiseren van dromen van ouders, om zo kinderen bij wie thuis geen cultuur van leren is, te bereiken.

Bed & Breakfast
De dromen zijn er in soorten en maten en kunnen soms een wonderlijke wending nemen. Een mooi voorbeeld daarvan is de Haagse die de innige wens had in de stad een Bed & Breakfast te beginnen. Omdat ze iets terug wilde doen aan de maatschappij werkte ze in een huiskamer van dementerende ouderen. Karen Bos: "Op een ochtend was ze ontbijt aan het maken, terwijl iedereen nog sliep. De zon scheen naar binnen en ze dacht: 'Dít is mijn Bed & Breakfast'. Dat was voor haar genoeg. Soms komt een droom in een andere vorm uit."


Inspiratie Workshop

Over hoe het plan voor het nieuwe aanbod is ontstaan, zegt Bos: "In onze maatschappelijke programma's waren er elke keer wel vrijwilligers die vonden dat zij dat zelf ook nodig hadden. Dat bracht ons op het idee. Onze wens is om een sociale onderneming te zijn die zo min mogelijk afhankelijk is van subsidies. Aan 'Droom!' hangt een prijskaartje. Wat het opbrengt, gaat terug naar de maatschappelijke programma's &Dreams Matter en Learning Dreams. Zo kunnen we weer anderen helpen om hun droom waar te maken." Om mensen te wijzen op 'Droom!' en om hun enthousiasme aan te wakkeren, houdt Stadslink op 1 en 23 oktober een 'Inspiratie Workshop'. "Er worden dan onder meer inspirerende verhalen verteld over waargemaakte dromen en we doen gedachtenoefeningen om een droom naar boven te krijgen." Karen Bos, moeder van drie kinderen, heeft zelf twee dromen: een eigen moestuin en kanoën op zee. Met dat laatste was ze al redelijk op weg toen zij haar been brak. "Dat staat nu even geparkeerd."

De maan
De waarde van de Droomclub is al bewezen. De droom van een deelnemer was om 'eens op de maan te staan', maar al snel kwam hij erachter dat zo'n commerciële vlucht onbetaalbaar is. "Hij heeft toen thuis een sterrenkijker geïnstalleerd om 's avonds naar de maan te kijken. Andere deelnemers van de Droomclub vertelden hem dat hij bij Space Expo in Noordwijk een ruimtepak kan aantrekken. "Echt waar?". Je zag zijn hart een sprongetje maken."