Stadslink speelt in op droom ouders om kinderen te bereiken

19-06-2019

'Als je je eigen droom bent vergeten hoe kun je dan je kinderen steunen om hun droom te bereiken?' De jonge vrouw, afkomstig uit Curaçao, vat in het YouTube-filmpje precies samen waarmee Learning Dreams het verschil maakt. Dit project van de ideële stichting Stadslink begint met het realiseren van dromen van ouders, om zo kinderen, bij wie thuis geen cultuur van leren bestaat, op weg te helpen. Deze van oorsprong Amerikaanse methode is door Stadslink ontwikkeld tot een Haagse variant. De stichting, die werkt als een sociale onderneming, denkt in mogelijkheden in plaats van problemen.

Jeugddroom
De vrouw uit het filmpje, alleenstaande moeder van vier kinderen, is zelf het stralende voorbeeld van Learning Dreams. Haar jeugddroom was styliste te worden. Sana van Stadslink, de stichting die in 2015 is opgericht, koppelde haar aan een vrijwillige coach. "De klik was er al snel en ze is ook meteen door de coach aan het werk gezet om te zoeken naar welke opleidingen er zijn. Zo gaat een droom leven." En: "Een heel gezin raakt geïnspireerd doordat ouders dingen moeten ondernemen, zoals bijvoorbeeld huiswerk maken."

Kantelwijken
Sana is projectcoördinator van &Dreams Matter, een programma dat dromen van jongeren helpt waar te maken. Daarnaast houdt zij zich bezig met Learning Dreams. Voor dit project gaat Sana naar zogeheten kantelwijken waar bewoners extra aandacht nodig hebben. Zij hoopt daar kandidaten te vinden voor Learning Dreams. De stichting doet dit in opdracht van het Stadsdeel Loosduinen, gemeente Den Haag en heeft zelf een beperkt budget om een klein aantal deelnemers per jaar te ondersteunen. Tot nu toe was en is Stadslink actief in de wijken Vrederust en Nieuw Waldeck en werkt daartoe nauw samen met onder meer de basisschool, hulpverlening, de bibliotheek en jongeren- en jeugdwerkers. Omdat de stichting zelf geen pand heeft, is zij te gast in een basisschool van de wijk. Daar worden onder meer mini-workshops gegeven.

Learning Dreams
'Maak van je droom een doel' is het motto van Learning Dreams. Deelnemende ouders krijgen al snel vragen voorgelegd. Sana: "Bijvoorbeeld: 'Wat was je droom toen je vijf was?' of 'Stel je wordt morgenochtend wakker en alles is mogelijk. Wat is dan jouw ideale plaatje?' De alleenstaande moeder had een duidelijke droom; zij wist meteen dat zij styliste wilde worden. Als helder is wat iemand zou willen, volgt een kennismakingsgesprek met een coach."

Scheikunde
In het YouTube-filmpje vertelt ook een Bosnische vrouw uit de wijk Vrederust over haar ervaringen met Stadslink. Zij heeft scheikunde gestudeerd en probeert met hulp van vrijwillige coach Mike hier haar weg te vinden. Zo gaan ze samen in de bibliotheek op zoek naar een boek over basis-scheikunde in de Nederlandse taal. Door coach Mike is 'haar droom stappen vooruit gegaan', zegt de Bosnische. 'Ik merk dat mijn wereld groter is geworden'. Sana: "Wij zijn inmiddels weg uit Vrederust maar ik heb nog altijd contact met haar. Zij was heel verlegen en onzeker. Ik heb haar echt zien opbloeien." De coach vertelt in het filmpje overigens dat het voor hem ook een leerzame periode is. 'Je bent jezelf aan het ontwikkelen.'

klik hieronder om het YouTube-filmpje te starten (lengte  6 min. 7 seconden)

Een koppel, dat elkaar wekelijks één uur of om de twee weken twee uur spreekt, trekt een jaar met elkaar op. "We bekijken daarna of er langere tijd nodig is. Wij blijven er in elk geval bij," zegt Sana. Zij komt oorspronkelijk uit de modewereld. Na een moeilijke periode wilde ze 'iets anders gaan doen', werkte een tijdje in de kinderopvang, daarna in begeleid wonen en begon later als vrijwillige coach bij Stadslink. Aan directeur Karen Bos stelde ze op een gegeven moment voor om in plaats van één vrouw een groepje van vier moeders te begeleiden om op de basisschool van hun kinderen met elkaar de Nederlandse taal te oefenen. Sindsdien is Sana verbonden aan Stadslink en is nu projectcoördinator. "Het is zo leuk om bezig te zijn met de dromen van anderen."

Inmiddels zijn ook mannen betrokken bij Stadslink. Sana: "Een vader kwam zijn zoon aanmelden voor &Dreams Matter. Ik hoorde zijn levensverhaal en vond hem zeer geschikt voor Learning Dreams. Een vrijwillige coach begeleidt de vader nu op weg naar de arbeidsmarkt."


Vrijwillige coaches zijn zeer welkom.
Informatie: www.stadslink.nu