Stoffenzaak Schröder opnieuw node gemist

25-11-2017

Vrouwen die spiedend rondkijken op de Gedempte Gracht. Het is een beeld dat de afgelopen maanden geregeld opduikt. Bij navraag blijken ze allemaal op zoek naar de stoffenzaak Schröder, tot halverwege dit jaar gevestigd op nummer 60.
De firma, die in 2005 na 140 jaar uit de Spuistraat verdween, keerde enkele jaren later terug in de binnenstad. Schröder was door velen node gemist. Op de kostuumafdeling van het Nationale Toneel ging zelfs een licht gejuich op toen de heropening bekend werd.

Voor Den Haag Centraal sprak ik indertijd met (de inmiddels overleden) Gerda Houtman. Zij maakte in 1966 haar entree bij Zijlstra en Koiter, eveneens een zaak van Schröder op de hoek van de Wagenstraat. Later verhuisde zij naar de winkel in de Spuistraat, vertrok op haar 22ste en kwam na de geboorte van haar kinderen terug bij de firma. Ze werkte in onder meer Leidschendam en Zoetermeer, vanaf 1995 weer in Den Haag, daarna op de Coolsingel in Rotterdam en keerde terug naar de Residentie voor de heropening van de zaak op de Gedempte Gracht. Haar band met de familie Schröder en de klantenkring was zeer hecht.
De geschiedenis van de firma gaat terug naar de negentiende eeuw. Handelsreizigers kwamen vanuit het Westfaalse dorp Mettingen naar Nederland om linnen stoffen te verkopen. Onder hen waren namen als Brenninkmeijer, Cloppenburg, Lampe en Schröder. Toen de verkoop van stoffen minder werd, openden ze winkels. Herman en George Schröder begonnen in 1866 een zaak in de Spuistraat en tegelijkertijd een in Rotterdam.
Dit jaar verdween het instituut Schröder voorgoed uit beeld. De stoffenzaak blijkt opnieuw node gemist te worden.