'Straks kom ik terug in mooie zaak op de Gedempte Gracht'

28-01-2018

Patrick Groenstege maakt er geen geheim van. De tijdelijke verhuizing van zijn lunchroom Otten vanwege een ingrijpende renovatie aan het Spui-Gedempte Gracht heeft hem de afgelopen tijd behoorlijk dwars gezeten. "Maar nu het eraan zit te komen, zie ik ook wel de nieuwe mogelijkheden die het opent. Ik heb straks op dezelfde plek een mooie zaak en ik heb tijd om naar bedrijven toe te gaan om mezelf te presenteren. Want ik heb nooit reclame gemaakt voor bestellingen van onze belegde broodjes. Tot nu toe ging dat altijd van mond-tot-mond."
Op 28 februari sluit hij 's avonds voor het laatst de deur van zijn lunchroom. Hij verhuist dan spullen, zoals snijmachines, de oven en koelvitrines, naar een andere plek in het centrum. "Daar ga ik de volgende dag meteen beginnen, anders ben je je klanten kwijt. We bezorgen onze broodjes bij de gemeente, ministeries, notariskantoren en pensioenfondsen. Daarnaast doen we ook catering.
"Zo'n twee jaar moet Groenstege elders aan de slag. Het betekent dat hij alleen de catering en de bestellingen van belegde broodjes zal verzorgen. De verkoop 'aan de straatkant', zoals hij zegt, stopt tijdelijk. Ook moet hij die periode zijn klanten in de lunchroom missen.
De renovatie/nieuwbouw van het Spui en de Gedempte Gracht is een feit. Een aantal historische panden aan het Spui wordt gerestaureerd. Een deel van de Gedempte Gracht wordt afgebroken. Daar komt nieuwbouw voor terug: 22 woningen en winkels of horeca. Het stuk tot en met het kleine Chinese restaurant Fat Kee verdwijnt. Slijterij De Markthof blijft open. "Ik heb twee pandjes," vertelt Groenstege. "Van één wordt de gevel niet afgebroken. Die gevel is beschermd stadsgezicht."
Hij had graag tijdelijk in de buurt iets geopend. "Ik heb nog naar een pand op het Spui gekeken, maar dat zijn belachelijke prijzen. Ik moest 7200 euro per maand huur betalen. Dan ben je de eerste drie weken alleen aan het werk voor de huisbaas. Bovendien zat er een borg bij van 23.000 euro. In het nieuwe pand betaal ik straks de oude huurprijs. Daarom komt ook iedereen terug: café Spui, de sigarenzaak Selcuk Kabak, De Vegetarische Slager, Fat Kee, noem maar op."
Hij werkt sinds zijn achttiende in de lunchroom. Tien jaar geleden nam hij de zaak over. "Toen wist ik al dat dit allemaal ging gebeuren. De oud-eigenaren hebben bij verhuurder Sistra bedongen dat ik te allen tijde terug mocht komen." Groenstege voelt zich duidelijk op zijn plek in zijn zaak. "Het omgaan met mensen vind ik zo fijn aan dit vak. En ik praat gemakkelijk. Iedereen komt hier: van de straatveger, de directeur van de gemeente, tot de hoge ambtenaar van een ministerie."
Hij zal deze klanten een tijdje moeten missen. "Maar we zijn straks terug! Het mooie van Sistra is dat ze kleine ondernemingen in het straatbeeld willen hebben. En het is hier net een dorpje. Iedereen helpt iedereen. We zijn concurrenten en toch ook weer niet."

Informatie: contact@ottenbroodjes.nl