Toneelstuk ‘FF d’r uit’ haalt mantelzorgers uit schaduw

01-11-2018

Een theatervoorstelling die mantelzorgers uit de schaduw haalt en tegelijkertijd een boodschap heeft voor de doelgroep zelf. Ziehier de strekking van 'FF d'r uit'. Actrice, regisseuse en theatermaakster Guusje Eijbers, die het stuk samen met Rob van Dalen schreef, zegt: 'Mantelzorgers moeten hulp vragen en vooral op tíjd om hulp vragen. Dat is zo belangrijk. Mensen zitten anders in een web waar ze niet meer uitkomen. Grijp daarom de handvatten die worden aangereikt."

Landelijke Dag van de Mantelzorg
Ze doelt daarmee op instanties als Thuiszorg en in het geval van 'FF d'r uit' ook op de stichting Kompassie. Deze stichting steunt kwetsbare psychische burgers van Den Haag en hun naasten. Kompassie en de gemeente Den Haag vroegen Eijbers om de voorstelling te maken in het kader van de viering - op 10 november - van de Landelijke Dag van de Mantelzorg. 'FF d'r uit', dat 9 november in theater De Nieuwe Regentes is te zien, moet meer begrip kweken voor de vaak zware last van mantelzorgers. Dit in de hoop dat zij meer steun krijgen op het werk, en van familie en vrienden.

Valkuil
Mantelzorgers, door wethouder Kavita Parbhudayal (Zorg) 'van onschatbare waarde in onze samenleving' genoemd, staan model voor de personages in het theaterstuk. Guusje Eijbers interviewde mensen die grote problemen hebben ondervonden met een dierbare voor wie ze zorgen. "Ik hoorde verhalen waarvan ik dacht 'dat is niet niks'. Maar zelf zeggen mantelzorgers dat 'het wel meevalt'. Dat is de grote valkuil waar iedereen intrapt."

Zwarte komedie
Tijdens de interviews merkte Eijbers dat mensen er geen moeite mee hadden om over hun situatie te vertellen. "Ze ervoeren het als iets fijns. Er blijkt behoefte te zijn om erover te praten." Gebaseerd op de waargebeurde verhalen schreef ze met Van Dalen een zwarte komedie. Om het 'in een luchtiger context te plaatsen' speelt het stuk, dat zij samen met Michel Varga regisseert, zich af in een Texels hotel. Daar wordt het jubileumfeest voorbereid van de brandweerharmonie 'Water en Vuur'. Tegen dit decor arriveert een aantal mantelzorgers dat even wil genieten van de rust en de natuur van het eiland. Door de weersomstandigheden en een plotselinge verdwijning slaat de stemming echter om.

Iedere hotelgast heeft een eigen verhaal. Zo is er een ouderpaar dat zorgt voor een schizofrene zoon, een vrouw die zich dagelijks inzet voor haar man met schizofrenie en alzheimer en een moeder die worstelt met haar meerderjarige dochter met heftige borderline problemen. "Er komen allerlei zaken aan bod, ook wat de problemen met een huwelijk doen. Je bent bijna samen gegijzeld door de situatie."

Stichting Bedtime Stories
'FF d'r uit', met daarin acteurs en actrices uit tv-series als Onderweg Naar Morgen, Goede Tijden, Slechte Tijden en A'dam -  E.V.A., wordt overigens uitgevoerd onder de vlag van de stichting Bedtime Stories. Guusje Eijbers is initiatiefnemer en directeur van deze stichting, die als doel heeft professionele voorlees acteurs te laten voorlezen aan kwetsbare groepen in onze samenleving. Dat kunnen zowel kinderen als volwassenen zijn.

Eijbers aarzelde aanvankelijk toen de vraag kwam om het theaterstuk te maken. "Naarmate ik er langer over nadacht leek het mij toch heel interessant om ermee aan de slag te gaan." De interviews waren soms zware ontmoetingen, vertelt de theatermaakster. "Mantelzorgers krijgen het zo voor hun kiezen en ik heb ontdekt dat er heel wat schaamte is. Mensen houden het vaak ook verborgen. Niemand moet op het schoolplein weten dat er een gezinslid verslaafd is: 'Anders mogen de kinderen niet meer bij ons komen spelen'. Als een jongere problemen heeft, drukt dat op de hele omgeving. Dat wordt vaak vergeten."

Details
De gesprekken hebben haar duidelijk geraakt. "Om een stuk goed te kunnen schrijven, heb je veel details nodig. Die kunnen heel veelzeggend zijn. Sommige details zijn zeer schrijnend; ze zeggen vaak meer dan een heel verhaal. Voor theaterstukken ben ik altijd op zoek naar details. Je moet doorvragen om inzicht te krijgen in de personages."

'FF d'r uit', 9 november 20.15 uur
Theater De Nieuwe Regentes, Weimarstraat 63, Den Haag
Kaartjes 5 euro, inclusief twee drankjes.

Reserveren:
www.denieuweregentes.nl