Training stimuleert zelfkennis ouders bij opvoeding kinderen

11-04-2019

'Veiligheid en vertrouwen.' Marjon Landheer en Annemieke Hillen kunnen niet genoeg de betekenis van deze woorden benadrukken bij de opvoeding van kinderen. "Het is de basis voor ieders bestaan," stellen ze. Met Sietske Damstra verzorgen de twee de workshop 'Spiritueel & Bewust Ouderschap', die zij met elkaar ontwikkelden. Hun training heeft als devies 'Opvoeden met veiligheid en in vertrouwen'.

Levenscounselor Marjon Landheer licht hun initiatief toe: "Ik heb al zo'n dertig jaar een eigen praktijk en ontmoette voortdurend mensen die bepaald niet ongelukkig waren en carrière maakten, maar toch belemmeringen ondervonden door hun opvoeding. Het was voor sommigen bijvoorbeeld heel lastig om voor hun eigen mening uit te komen. Vaak bleek dat hun vader of moeder overheersend was geweest. Hun ouders hadden hen onbewust geprogrammeerd. Ze ontdekten dat zij zelf, ook weer onbewust, in dezelfde patronen waren vervallen." Annemieke Hillen, rouw- en levenscouncelor, vult aan: "Ik merk soms bij mensen in de rouw dat zij rouwen om het verlies van een ouder, én om de ouder die zij nooit hebben gehad. Ze zijn niet bij machte om dat wat zij bij hun vader of moeder hebben gemist, nu aan hun kind te geven; ze hebben het niet meegekregen."

Het levensCollege
Beiden zijn als docent verbonden aan Het LevensCollege, een holistisch opleidingsinstituut voor bewustzijn en levenswijsheid. Spiritueel & Bewust Ouderschap is een van de modules die daar worden gegeven. Met orthopedagoog Sietske Damstra, die de training in haar woonplaats Sassenheim verzorgt, werkten ze een jaar aan de voorbereiding van de training, waarbij ook vaders worden betrokken. Deelnemers - veelal vrouwen - krijgen thuisopdrachten mee om er samen met hun partner aan te werken.

"We hebben de tijd genomen om de module te ontwikkelen, ook om elkaar te leren kennen: je moet het wel eens zijn over waar je voor staat." En: "De vragen die worden gesteld zijn de kracht van de module: 'Wie wil je zijn als vader of moeder? Wie ben je op dit moment?' Dat is een belangrijk onderdeel." Aan de training, die uit vijf bijeenkomsten bestaat, nemen nu vijf vrouwen in Den Haag en acht in Sassenheim deel. De leeftijden van hun kinderen lopen uiteen van een baby van een paar maanden tot een kind van achttien.

Essentie
Marjon Landheer: "Het is heel indrukwekkend voor iedere vrouw om de kwetsbaarheid van de ander te horen. Hoe zit ik in elkaar? Waarom doe ik zoals ik doe? Er is iemand bij die een gecompliceerde jeugd heeft gehad. Zij wil het anders aanpakken. Maar hoe dan? De deelneemsters komen om te leren." En: "Mag jij je kind zien zoals het werkelijk is en mag je kind zijn wie hij is? Dat is de essentie van Spiritueel & Bewust Ouderschap." Zij en haar collega's pretenderen niet de wijsheid in pacht te hebben. "Maar we hebben wel ervaring opgedaan in onze praktijk en ook als partner, moeder en oma."

Thema's
De reacties op eerdere trainingen zijn veelbelovend, vinden de docenten. "Confronterend om in eigen spiegel te durven kijken." merkt iemand op. Een ander: "Door de vragen met mijn man te bespreken is onze communicatie veel meer open." En deze: " Ik ben gewoon een goeie moeder die graag wil leren hoe het beter kan." De vijf bijeenkomsten, die zowel overdag als in de avond worden gehouden, hebben steeds een ander thema. Binnenkort zijn de vrouwen, die nu de training volgen, aan de laatste toe die als thema 'Manifestatie' heeft. Annemieke Hillen: "Dan gaat het om wat zij van de lessen hebben meegenomen. We vragen om een ouderschapsplan te maken én een collage van artikelen die kernwoorden bevatten die zij belangrijk vinden. Ik heb zelf gemerkt dat als je daar veel naar kijkt, je aan je intentie wordt herinnerd. Dat beklijft."

De eerst volgende training van Spiritueel & Bewust Ouderschap begint op 22 augustus. Voor meer informatie, ook over daaropvolgende data, zie de agenda van het LevensCollege, www.hetlevenscollege.com