Verlies heeft heel brede verschillen

25-09-2018

Niets  is ingrijpender dan het verlies van een dierbare. Preventiedeskundige Marja Janson reageert onmiddellijk op deze constatering. "Als je ontzettend veel van je werk houdt, geen relatie hebt en je raakt je baan kwijt, kan het verlies ook gigantisch zijn," zegt ze. "Datzelfde geldt voor het verlies van gezondheid. Je bent altijd vitaal geweest en je krijgt bijvoorbeeld een inoperabele hernia. Dat gooit je hele leven om. Verlies heeft heel brede verschillen."

Daarom  ontwikkelde Indigo Preventie dit jaar voor 55 plussers de workshop 'Verder na verlies' en de training 'Omgaan met verlies'. Annemiek Hulleman, collega van Marja Janson, licht de workshop toe: "Als iemand al langer bezig is met verlies, wil je eerst luisteren naar de ervaringen van anderen. Je ontdekt wellicht dat wat jij meemaakt, erbij hoort." Indigo Preventie is overigens onderdeel van de Parnassia Groep en heeft als taak erger te voorkomen bij verslavings- en psychische problemen.

Ontspanning
De training 'Omgaan met verlies' bestaat uit zes bijeenkomsten en één terugkombijeenkomst. Marja Janson hierover: "Bij de trainingen gaat het om het vergroten van kennis, lotgenotencontact en herkenning: 'zo gek is het niet dat ik me zo voel'. Belangrijk is ook de informatie die de deelnemers krijgen over rouwen, de aspecten die kunnen helpen om door zo'n moeilijk periode heen te komen. Een belangrijk onderdeel hierbij is ontspanning. Verdriet geeft spanning en stress. Daarom worden verschillende soorten ontspanningsoefeningen gegeven, zoals ademhalingsoefeningen."

Week tegen Eenzaamheid
Indigo Preventie richt zich met meer gratis trainingen op 55 plussers, waarbij altijd twee begeleiders aanwezig zijn. Zo staan onder meer op het programma 'Vrienden maken... kun je leren' en 'Grip en Glans', een training die deelnemers handvatten aanreikt om het leefplezier en het geluksgevoel te beïnvloeden. Van 27 september tot en met 6 oktober levert de organisatie bovendien een bijdrage aan de 'Week tegen Eenzaamheid'. Dit is een initiatief van Coalitie Erbij, het nationale samenwerkingsverband tegen eenzaamheid. In een speciale krant wijst Indigo Preventie op haar trainingen en workshops, en geeft tevens informatie over het aanbod. Annemiek Hulleman, naast preventiemedewerker ook projectcoördinator eenzaamheid bij ouderen: "Het sociaal buurtrestaurant Resto Van Harte doet ook mee en organiseert in die week in verschillende wijken 's avonds bijeenkomsten en maaltijden, gericht op alle leeftijden. Wij werken er vier keer aan mee in de wijken Loosduinen, Mariahoeve en Rijswijk. De deelnemers krijgen een tasje, met daarin stellingen en vragen. Het idee is dat zes personen in gesprek gaan met elkaar. Een van de stellingen is bijvoorbeeld 'waar komt je voornaam vandaan'. Het is een beginnetje om een gesprek op gang te brengen. Wij begeleiden dat onderdeel van de avonden." De vragen komen onder meer uit 'Vrienden maken... kun je leren.'

Balans vinden
Maar terug naar 'Omgaan met verlies'. Op de eerste twee bijeenkomsten maken deelnemers kennis met elkaar en wisselen zij ervaringen uit. Ook wordt rouwverwerking besproken. Marja Janson: "Het is steeds een uniek proces waarin iedereen een eigen weg moet zien te vinden. De kern is het doorléven van de rouw en het doorgaan met leven. Het gaat om het zoeken naar die balans. Wat helpt je om door te blijven gaan na de dood van een dierbare, het verlies van een baan, gezondheid, een echtscheiding of de noodgedwongen verkoop van een huis? Iemand zei eens dat bij verlies je leven een reorganisatie ondergaat; alles staat op z'n kop.
"

Handreiking
Veel meer aspecten worden behandeld gedurende de bijeenkomsten van 'Omgaan met verlies'. Ter sprake komen bijvoorbeeld onderwerpen als 'steun en verbondenheid', 'wat geeft kracht' en 'zelfvertrouwen'. De preventiemedewerkers benadrukken dat de training geen therapie is. "Het is een handreiking om de draad van het leven weer op te pakken." Er is veel belangstelling voor 'Omgaan met verlies', die 13 november voor de zesde keer begint. Ook bij deze training blijkt weer de heilzame werking van lotgenotencontact. "Deelnemers hebben maar een half woord nodig om elkaar te begrijpen. Herkenning doet zoveel goed."

Informatie over de trainingen en de Week tegen Eenzaamheid:
www.indigowest.nl/preventie