Vlogster Mennie Bonte:  vals en onweerstaanbaar

02-05-2018

Vlogster Mennie Bonte, geboren en getogen in de Schilderswijk, 'gaat een bakkie doen op Kijkduin'. Voordat zij op de boulevard met haar camera in actie komt, strijkt ze neer op een terras en roddelt over haar schoondochter Joëlle. "Heel eng mager, is ze. Eén graat bij elkaar,' aldus Mennie. Even later staat de 70-plusser tegen de wind in te filmen en spreekt haar afschuw uit over de ellende die Pokèmon-aanhangers op Kijkduin hebben veroorzaakt. Ze heeft weinig op met het spel. 'Een hoop komedie'!
We hebben de enigszins valse maar tegelijkertijd onweerstaanbare Mennie Bonte, het alter ego van theatermaker en actrice Pascal van den Berg, net ontdekt op YouTube en zijn al meteen groot fan. "Die vlog op Kijkduin was een van de eerste die ik buiten filmde", vertelt Pascal. "Ik kwam het restaurant binnen als mezelf, zei tegen de serveerster dat ik me ging omkleden en heb gevraagd of ik haar daarna mocht aanspreken. Het was allemaal heel spannend."
Mennie is inmiddels een veel gevraagd persoon. Zo trad zij onlangs met oud- nachtburgemeester René Bom op in het nieuwe café De Prael. Diezelfde avond overhandigde ze aan zanger Rudy Bennett van The Motions het eerste exemplaar van de cd-box van deze Haagse band. Bennett is overigens haar vader. Met hem werkt ze geregeld samen.

De Parade
Zo'n tien jaar geleden diende Mennie Bonte zich aan bij Pascal van den Berg tijdens haar solovoorstelling 'Worst met witte vierkantjes'. "Het was indertijd nog maar heel klein, een tekst van ongeveer acht minuten. Ze had nog geen naam, wel een pruik en een stem." Toen haar zeven jaar later werd gevraagd om voor het reizende theaterfestival De Parade een voorstelling te maken, dook de pronte Haagse in haar herinnering op. "Ik wilde wel meer met haar doen. Mijn oma en vrouwen die ik als thuishulp heb ontmoet in Transvaal, hebben me geïnspireerd. Al die vrouwen hebben Mennie bepaald. Ze kreeg toen naast een pruik ook een bril en een lijf."

Pascal studeerde Drama aan de Hogeschool voor de Kunsten in Kampen. Zij speelde enkele jaren bij Stella Den Haag, de jeugdtheatergroep die in 2013 als NT Jong is opgegaan in het Nationale Toneel. Behalve 'Worst met witte vierkantjes' maakte zij ook voorstellingen als 'Te Koop' en 'Radio Sentimo'.
Pascal werkt maandelijks mee aan 'Verhoeven doet Buurtonderzoek' in de derde zaal van Theater aan het Spui op de Constant Rebecqueplein. 'Dat is een soort theatrale talkshow," licht ze toe. "Rob Verhoeven presenteert die en bedenkt de thema's. De laatste keer was dat 'Geschiedenis'.
Ik heb toen het verhaal verteld dat ik op mijn tiende het liedje 'Monique uit de straat is altijd kwaad' had geschreven. Dat had ik voor mijn vader neergelegd. De andere ochtend vond ik een briefje van hem, waarin hij zei dat ik ermee door moest gaan." Op 15 mei levert zij weer een bijdrage aan de laatste 'Verhoeven doet Buurtonderzoek' van dit seizoen.

Hit Rio
Pascal van den Berg heeft plannen voor een boekje en denkt na over de tekst van een nieuw lied. Ook wil zij weer voorstellingen maken. En naast Mennie creëerde zij nog een type, de Duitse levenscoach Thea Ute. Mennie scoorde overigens de hits 'Rio' en 'Maak geen bonje als het kerst is'. Pascal over dat laatste lied: "Mennie zou bij haar zoon, schoondochter en kleinzoon kerst vieren. Maar toen ze er kwam, zat daar ook de verschrikkelijke moeder van haar schoondochter. 'Dan liever alleen', vond ze en stapte op. Omroep West heeft het lied opgepakt in de strijd in de regio Zuid-Holland om de kerstplaat 2017. Het werd overal gedraaid. Ik zag toevallig laatst op Twitter dat 'Het Familiediner' van de EO ook een linkje heeft gedeeld."
Om Mennie Bonte kan ze niet meer heen. Lachend: "Ze is iemand die me niet loslaat. Mennie is een karakter geworden dat mij af en toe opeist. Ze is nogal dominant."

Informatie: www.youtube.com/menniebonte