‘Voedsel voor de Ziel’ biedt keuze uit muzikale menukaart

28-12-2019

Wat willen we? Een lied, gedicht of een verhaal? Kiezen uit het menu dat Wim Akkermans aanbiedt is niet moeilijk. Natuurlijk wordt het 'De Scheveningse zee', een lied over het genieten van zon, hemel en strand, en met een slot dat de maker zelf omschrijft als 'een mooie tegeltjeswijsheid':

Geluk is niet te kopen
geluk gelukkig niet,
geluk is er gelukkig,
voor wie 't gelukkig ziet!

'Voedsel voor de ziel'
Akkermans ontwikkelde een bijzonder concept. Sinds begin oktober brengt hij elke vrijdagavond in koffiehuis Larie aan de Scheveningseweg liederen, gedichten en verhalen die het publiek uit een menukaart heeft gekozen. 'Voedsel voor de ziel' is de titel van deze doorlopende voorstelling die van 20.00 tot 23.00 uur duurt. "Iedereen kan in- en uitlopen wanneer hij of zij wil," zegt hij. En met een knipoog: "Natuurlijk liever niet tijdens de muziek. " Entree wordt niet geheven. Bezoekers deponeren na afloop iets in de hoge hoed. Sterke drank is niet verkrijgbaar, wel koffie, thee of fris. Het publiek heeft daar genoeg aan. Akkermans (68): "Tot nu toe is de sfeer heel goed, iedereen zit op z'n gemak." 'Fantasietjes' en 'Het lied van de soldaat' zijn nog enkele titels uit zijn repertoire. "Ik maak ook verhalende gedichten, zoals een gedicht uit de Middeleeuwen."

Jongeren
De meeste bezoekers zijn veertigers, vertelt hij. "De jongeren moet ik nog een beetje aanboren; het moet nog echt gaan groeien in Den Haag. Ik denk aan iets als Cineac, de bioscoop aan het Buitenhof uit de jaren vijftig. Je kwam binnen voor weinig geld en kon er uitlopen wanneer je wilde." Akkermans speelde trouwens 'Voedsel voor de ziel' al eens voor een studentenvereniging van de Universiteit van Amsterdam. "Het kan ook heel makkelijk bij mensen thuis. Dat heb ik wel gedaan."

Zijn repertoire groeit sinds hij twee jaar geleden bij de basisschool De Drie Linden met pensioen ging als gymleraar. Inmiddels is hij wel voor drie dagen in de week aan het werk op De Drentse Hoek als muziekdocent. "Ik geef daar kunstlessen aan kinderen van vier tot twaalf jaar. Dat kan van alles zijn: toneel, muziek, ritme. Bij toneel doen we aan improvisatie. Ik maak liedjes over de beroepen van de ouders, zoals een stratenmaker, brandweervrouw of bakker. Dan zingen we gezamenlijk en spelen mimisch bijvoorbeeld de bakker."

Concept
Het concept van 'Voedsel voor de ziel' bedacht Akkermans, die sinds zijn twintigste teksten schrijft, al in 2013. Tijdens de viering van het 200-jarig bestaan van het Koninkrijk der Nederlanden traden hij en anderen op in strandtenten. "Ik ging aan een tafeltje zitten en mensen mochten een liedje kiezen. Het repertoire was heel toegankelijk: voor jong, oud, man, vrouw, voor alle gezindten en alle opleidingsniveaus. Het was voor mezelf en voor het publiek een groot succes. Na die viering heb ik nog wat jaren op eigen houtje in strandtenten gespeeld."

Tijdens fietstochten ontdekte hij op de Scheveningseweg koffiehuis Larie. 'Een perfect theatertje,' constateerde Akkermans. "Ik ben naar binnengestapt, heb overlegd met de eigenaar en heb een vergunning bij de gemeente aangevraagd. Het ligt heel gunstig, niet in de bebouwde kom; niemand heeft er last van."

Akkermans is thuis in de Haagse pop- en rockwereld. Hij speelde op vele festivals. Met zijn dochter Maud trad hij een aantal keren op tijdens het Winterfestival Carnivale op het Huijgenspark. Maud speelt overigens in 'Son Mieux', de Haagse band die onlangs was te zien in De Wereld Draait Door. Zij is violiste, percussioniste en ze zingt. Daarnaast is zij studente pedagogiek aan de Haagse Hogeschool. In de voetsporen dus van haar vader. "Muziek en opvoeding," knikt Akkermans, "net als ik."

Blijheid
Hij heeft besloten niet meer in bands op te treden. "Ik ga zitten met mijn gitaar en ga zingen, met de nadruk op de teksten en voordracht. Ik heb nu ook de rust voor deze vorm." Materiaal heeft hij voldoende en hij werkt aan nieuw repertoire. "Ik ben altijd met iets bezig. Het is ook een soort neerslag van mijn emotie op dat moment." Die is nu? "Blijheid. Maar hoe beschrijf je blijheid?"

'Voedsel voor de Ziel' elke vrijdagavond van 20.00 tot 23.00 uur
in koffiehuis Larie, Scheveningseweg 237.