Vrolijke Antonia maakt publiek aan lachen in ‘Alles komt goed show’

30-01-2020

Antonia van der Wijk
'Lach en de wereld lacht terug' is het levensmotto van Antonia van der Wijk (79). Ze brengt het vrijwel dagelijks in praktijk. Mensen laten lachen beschouwt ze 'als een missie'. De Haagse, ook wel de Vrolijke Freule genaamd, heeft er min of meer haar beroep van gemaakt. Antonia is naast verhalenverteller, zangeres, docent zang- en vertelkunst, gecertificeerd lachyoga begeleider. Zondag 9 februari is zij in het Theater aan het Spui een van de gasten in de 'Alles komt goed zondagmiddagshow' van cabaretier Peter Heerschop.

Ook dan zal zij het publiek aan het lachen maken. Hoe ze te werk gaat? "Er zijn allerlei manieren om dat te doen. Ik begin bijvoorbeeld met 'ha' en mensen reageren met 'ha'. Dan roep ik twee keer 'ha,ha', waarop weer een reactie komt, en vervolgens 'ha,ha,ha'. Het werkt aanstekelijk. Iedereen begint dan al echt te lachen. Dit is een heel korte versie; het gaat erom dat mensen een goed gevoel krijgen."

'Zondagmiddagshow'
De 'zondagmiddagshow' van Heerschop is een talkshow, een cabaretvoorstelling én een bijeenkomst tegelijk, aldus de cabaretier. Zo wordt een bekende Hagenaar geïnterviewd en komen er gastacteurs langs om de filmscène van de maand te spelen. Daarnaast heeft het publiek een essentiële rol in het rondje 'Belangrijke momenten'. De lachworkshop van Antonia van der Wijk past perfect in het programma.

Lachen heeft een heilzame werking, blijkt. Volgens onderzoekers zijn mensen die veel lachen vaak gezonder dan piekeraars. Tijdens het lachen produceren de hersenen het 'gelukshormoon' endorfine. Vijf jaar geleden volgde Antonia van der Wijk een opleiding in een centrum in Lisse bij psychologe Alida van Leeuwen. Dr. Maden Kataria uit India ontwikkelde de lachyoga. Naast zijn huisartsenpraktijk publiceerde hij in een medisch tijdschrift. Toen hij een artikel schreef over lachen als medicijn kwam hij onderzoeken tegen over de positieve effecten van de lach.

Expats
In 1995 introduceerde hij lachyoga. Daarbij gaat het niet om het lachen om een grap, maar om het lachen om niets dat in gang wordt gezet met speelse oefeningen. Antonia laat op haar workshops deelnemers bijvoorbeeld hun lichaam wakker maken door stevig op armen en schouders te slaan, en ze spoort ze aan om met grimassen de lachspieren in het gezicht te wekken. Ze vindt lachyoga trouwens ook zeer geschikt voor expats. "Je hebt er geen woorden bij nodig. Je roept 'ha', doet je hand achter je oor en het publiek reageert."

Loopbaan
Ze begon haar loopbaan in de jaren zeventig als regie-assistente bij Den Haag Vandaag, indertijd een zelfstandig programma onder redactie van onder anderen Ton Planken. "Ik heb dat 11 jaar gedaan. Maar ik was altijd al met zingen bezig en ik maakte poppen. Daar wilde ik mee verder." Ze gaf een periode poppenvoorstellingen in Theater in de steeg en was daarna zangeres bij Peter van der Linden in zijn Theatertje aan Huis in de Riouwstraat.

Drukke agenda
Haar agenda is in februari druk bezet. Naast het Theater aan het Spui treedt ze onder meer op in Goes met haar programma 'Een hoed vol verhalen'. "In een hoed zitten papiertjes met titels van verhalen erop. Mensen kunnen kiezen. Het zijn verhalen uit de hele wereld die vaak filosofisch zijn." Binnenkort laat ze bij STEK (stichting voor stad en kerk) ouderen kennismaken met lachyoga. Op 29 februari geeft ze een workshop voor 800 mensen in de Leuningjes in Poeldijk.

Cycle and the City
Ze is daarvoor uitgenodigd door Sylvester, oprichter van Cycle and the City. Hij bezoekt tijdens zijn fietstochten door Den Haag geregeld de Rusthof waar zij woont en weet inmiddels waar het bij lachyoga om gaat. Onlangs stond hij met een groep toeristen tegenover haar woning en wilde demonstreren hoe Antonia mensen aan het lachen krijgt, toen zij de deur opende. "Ik kon nog net roepen: 'hee dat is mijn brood'. We zijn toen met z'n allen naar het terrein van de kerk in de Parkstraat gelopen en hebben daar met elkaar zo'n vijf minuten gelachen."


'Alles komt goed zondagmiddagshow', foyer Theater aan het Spui, zondag 9 februari aanvang 15.30 uur.