Vrolijke Freule Antonia is begeleidster in lachyoga

31-03-2018

"Eerst het lichaam wakker maken," zegt Antonia van der Wijk en geeft het voorbeeld door stevig op haar armen en schouders te slaan. Vervolgens spoort ze aan om de lachspieren in het gezicht te wekken. "Maak maar grimassen", klinkt het opgewekt.
De volgende opdracht is om in de handen te klappen. 'De vingertoppen moeten elkaar raken". Even later: "En dan nu de handen op de buik, adem in, adem uit en zeg me na: Ho, Ho, Ha, Ha, Ha." Dat ho, ho, ha, ha, ha herhaalt zij een aantal keren en het werkt aanstekelijk. Vrij snel is de namaaklach verdwenen en lachen we echt. "Leuk toch," knikt ze. "Ik kan de wereld niet veranderen, maar ik kan wel in mijn omgeving lachen uitdelen."
Antonia van der Wijk heeft de heilzame werking van lachen ontdekt. Volgens onderzoekers zijn mensen die veel lachen vaak gezonder dan piekeraars. Want, zo stellen zij, tijdens het lachen produceren de hersenen het 'gelukshormoon' endorfine.

Ongeveer vier jaar is de Haagse een gecertificeerd lachyoga begeleider. Ze volgde daartoe een opleiding in een centrum in Lisse bij psychologe Alida van Leeuwen. "Ik las erover en wist meteen dat ik dat wilde doen." Antonia van der Wijk - haar bijnaam is De Vrolijke Freule - werkt af en toe met groepen. "Naast de andere oefeningen die je doet, loop je dan ook rond. Je kijkt elkaar daarbij in de ogen en lacht. En dat is in deze tijd toch al heel wat." Ze werkt soms met één persoon, zoals op deze ochtend met de verslaggeefster. Antonia: "Eigenlijk heb je voor lachyoga niet veel woorden nodig. Daarom is het ook leuk om dit met expats te gaan doen"
Dr. Maden Kataria uit India ontwikkelde de lachyoga. Naast zijn huisartsenpraktijk publiceerde hij in een medisch tijdschrift. Toen hij een artikel schreef over lachen als medicijn kwam hij vele onderzoeken tegen over de positieve effecten van de lach. Hij besloot er iets mee te gaan doen en introduceerde in 1995 lachyoga. Het gaat daarbij niet om het lachen om een grap, maar om lachen om niets, wat in gang wordt gezet met speelse oefeningen. Kataria heeft wereldwijd volgers. Ook Nederland telt steeds meer lachyoga begeleiders. Antonia van der Wijk is een van de weinigen in Den Haag.
Waar mogelijk propageert zij de lach, bijvoorbeeld in het hofje waar zij woont. Aan de binnenkant van haar buitendeur heeft zij een bord bevestigd met de tekst: 'Lach, en de wereld lacht terug'. "Als een groep komt kijken in de hof zwaai ik mijn deur open, wijs naar het bord en zeg: Voor jullie gaan, moeten jullie dit leren als motto voor vandaag en voor de rest van je leven."
Zij is op artistiek gebied overigens veelzijdig. Antonia van der Wijk is vertelster, zangeres, docente vertelkunst en -zang. Tegenwoordig doet zij het wat rustiger aan. Op speciaal verzoek treedt zij zo nu en dan op in verzorgingshuizen met cabaretliedjes. Lachyoga bracht ze onder meer in praktijk tijdens partijtjes. Ook in Peace in the Park, het Vredesfestival in de Haagse Paleistuin. "Dat was een paar jaar geleden. Ik ben begonnen met tien mensen. Op een gegeven moment stonden er vijftig in een cirkel."
Zij zelf ondervindt geregeld het heilzame effect van lachyoga. "Als ik echt lach, gaan mijn buikspieren werken. Alle oude lucht verdwijnt uit je longen doordat je heel goed uitademt. Lachen is het beste medicijn," citeert zij dan een oud gezegde. "De mooiste uitspraak komt van Annie M.G. Schmidt. Zij zei ooit: 'Lachen mag van God'. Prachtig, toch!"
Informatie:
GSM: 06-44254844
E-mail: vanderwijkantonia4@gmail.com

Website: www.antoniavanderwijk.nl